Печат на тази страница

Теснолинейката Септември - Добринище

Теснолинейката е включена в национален регистър атракциите които се предлагат от Министерството на тулизма.

Малкото влакче е  обявено като единствената действаща дековилна композиция на Балканския полуостров. Пътя на теснолинейката преминава през три планини планини –Рила , Пирин и Родопите и през 7 общини : Септември, Ракитово, Велинград, Якоруда, Белица, разлог и Банско.

На 9 декември 2015 се навършиха 70 г. от откриването на последната отсечка по линия номер 16 в българската железопътна мрежа:Септември-Добринище.

 По-време на Първата световна война България усеща огромната липса на бърза транспорта връзка.Много български земи са почти откъснати.Особено тежък е проблемът в Родопите,които тогава са почти непристъпни.

Затова през 1915г. правителството нарежда да се проучат долините на реките Яденица,Ели дере(днес Чепинска)и Въча,и да се избере от къде да се прекара железен път към Родопа планина.

През следващата 1916-а е решено.Ще се строй теснолинейка от гара Саранбей през дефилето на река Ели дере,Чепинското корито,Аврамовата седловина и от там по долината на река Места към Разложко и Неврокоп(днешен Гоце Делчев).

На 25.05.1920 г. 19-тото Обикновено народно събрание гласува и приема закон номер 1257 за построяването на теснопътна 760-милиметрова ж.п. линия от Саранбей за Лъджене,Якоруда,Разлог,Неврокоп.

За проектант на линията е избран току-що дипломиралият се в Германия млад инженер Стоян Митов.Работата стартира през същата 1920г.

Наи-труден за изпълнение участък е Чепино-баня до гара Якоруда.Тук между спирка Света Петка и гара Аврамова,ж.п. линията се изкачва в 5 етажа,провиорайки се под себе си посредством 16 тунела само за 9 км.

Това уникално за света съоражение наричаме”осморка”,заради формата,която пражо трасето.

На 30.07.1939 г. се открива отсечката до гара Белица,като общата дължина на линията от днешен Септември вече е 101 км.Тогава самият цар Борис 3 кара празничния влак.Това събитие остава в съзнанието на местното население-2 чудеса:цар и влак-заедно.

За следващите 4 години е построен участъка-Белица,Разлог,Банско.Открит е на 03.03.1943 г.

На 9.10.1945 г. е въведена в редовна експлоатация 6 км.отсечка от Банско до гара Добринище.Тя е построена с доброволен труд на жителите на село Добринище.Тя остава последна и до ден днешен.Линията не достига до Гоце Делчев.

Теснолинейката Септември-Добринище е чудо на инженерната мисъл за годините,в които е строена а и за днес.

В едно с подвижния състав и природните дадености по протежението й,тя е уникат и национална гордост.

За 125 километра, Родопската теснолинейката тръгва от низината на река Марица, минава през красивото скалисто дефиле на Чепинска река, достига най-голямата котловина в България – Чепинската и спира в СПА столицата на Балканите – Велинград. След нея с уникалната „осморка” достига на кота 1267 метра най-високата жп гара на Балканския полуостров – Аврамово, където среща Рила планина. Оттам се спуска в зелената долина на Места по стария римски път към Солун и достига Разложката котловина – най-висока в България. Преминава през ски столицата на Балканите – Банско и достига китното градче Добринище, сгушено в полите на Пирин планина.

За 125 километра тясната жп линия ни развежда покрай средновековни крепости, антични градове, митични местности, множество минерални лековити извори, снежни върхове, знайни и незнайни пътеки, хижи, вековни храмове на българщината и още много, много забележителности....

Последната теснолинейка у нас празнува 70-годишен юбилей. Тя е един от най-старите и атрактивни видове транспорт в България и чужбина.  Разстоянието от 125 километра между крайните гари Добринище - Септември се изминава за около 5 часа със средна скорост 25 км/ч. Теснолинейката е единствен транспорт за стотици хора в региона. „Независимо дали е просто работа или страст, няма човек, който да е безпристрастен към красотата на природата и историите на хората, ползващи железницата“ – коментира Аделина Стоянова по цялата линия.

Линията е построена за 24 години, а името теснолинейка идва от междурелсието, което е с широчина 760 мм., а това е почти наполовина от нормалното-1435 мм